Poimi vinkit!

10 vinkkiä mökkilomaan


  Vinkit onnistuneeseen vuokramökkilomaan.

Ajankohtaista: lue vinkit sähköä säästävään lomailuun täältä!

Seuraavassa muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä mökkilomalle lähdettäessä.

Vaihtopäivä ja mökin luovutus viikkovarauksissa
Henkilömäärä
Saapumisaikailmoitus
Mitä hintaan sisältyy?
Mitä mukaan?
Loppusiivous
Kalastaminen
KALAmökit
Mökinomistaja auttaa aina
Lomarenkaan yhteystiedot

 

1. Vaihtopäivä ja mökin luovutus viikkovarauksissa

Vaihtopäivä on sesonkiaikoina yleensä lauantai ja lyhin varausaika on viikko. Tähän on kuitenkin monia poikkeuksia: useissa mökeissä varauksen voi tehdä vapaasti mille viikonpäivälle tahansa ja kuinka pitkäksi tahansa. Viikkovarauksissa mökki on käytössäsi yleisimmin tulopäivästä klo 16 lähtöpäivään klo 12. Kohdekohtaisia poikkeuksia voi olla ja mökkikohtaiset kellonajat voit tarkistaa varausasiakirjoistasi.


2. Henkilömäärä

Mökkiä saa käyttää enimmillään se henkilömäärä, joka on ilmoitettu kohdekuvauksessa vuodepaikkamääränä tai mitä lomakohdetta varattaessa on sovittu. Jos kohdekuvauksessa lukee "4 + 2 henkeä", on mökissä neljä varsinaista vuodetta ja kaksi lisävuodetta (esim. kerrossängyn ylävuode, sohva, patja tai vuode parvella). Lomarengas suosittelee tällaista mökkiä korkeintaan neljälle aikuiselle. Teltan, paljun tai asuntovaunun tuominen mökkitontille on kielletty ilman omistajan lupaa. Lemmikkejä saa tuoda vain sellaisille mökeille, joissa ne on sallittu.


3. Saapumisaikailmoitus

Mökin omistajalle tai huoltajalle tulee aina ilmoittaa saapumisajasta hyvissä ajoin etukäteen, viimeistään vuorokautta ennen varauksen alkamista, ellei kohdekohtaisessa ajo-ohjeessa ohjeisteta toisin. Kerrothan mahdollisimman pian, mikäli myöhästyt sovitusta aikataulusta.

 

4. Mitä hintaan sisältyy?

Vuokrahintaan sisältyy mökin/lomahuoneiston ja saunan vapaa käyttö. Mökeissä on normaali kalustus sekä perusastiat ruokailua ja ruoanlaittoa varten. Myös polttopuut sisältyvät mökin vuokrahintaan, ellei toisin mainita. Rantamökeillä soutuvene sisältyy hintaan, mikäli kohdetiedoissa on näin mainittu. Mikäli majoitut aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä ja tarkoituksesi on käyttää venettä, niin varmistathan etutkäteen, että se on käytettävissä (alku- ja loppukaudesta se voi olla talviteloilla).

Mökkien kuvauksessa ilmoitettu juokseva kylmä ja lämmin vesi tulee useimmiten lähellä sijaitsevasta kaivosta. Juoksevan veden laatu ei välttämättä vastaa kaupunkien vesijohtovettä. Joillakin mökeillä juomavesi haetaan itse omistajalta/huoltajalta tai omistaja tuo juomaveden mökkiin kanistereissa. Tämä on mainittu erikseen kohteen kuvauksessa.

Useimmissa mökeissä on televisio. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mökeillä ei ole välttämättä kaapeliverkkoa ja kuvan laatu saattaa olla kaupunkioloja heikompi. Myöskään kaikki kanavat eivät kaikkialla näy kunnolla. Kaikilla mökeillä ei myöskään ole WiFi-yhteyttä.

 

5. Mitä mukaan?

Mökeissä on tyynyt, peitot ja patjat. Sinun on itse tuotava lakanat, pussilakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet. Liinavaatteet voi useimmissa mökeissä vuokrata myös mökin omistajalta tai huoltajalta hintaan alk. 10 €/henkilö (sis. lakanan, pussilakanan, tyynyliinan, kylpy- ja käsipyyhkeet). Joissakin kohteissa liinavaatteita ei ole vuokrattavana. Varmista siis etukäteen, mikäli sinulla on aikomus vuokrata ne. Mikäli haluat liinavaatteet valmiiksi vuoteisiin pedattuina, niin kysythän tätä mahdollisuutta jo etukäteen (yleensä liinavaatevuokra sisältää liinavaatteet mökkiin toimitettuna).

Huomioithan, että vuoteissa tulee aina käyttää lakanoita, pussilakanoita ja tyynyliinoja.

Vuokramökiltä ei välttämättä löydy mausteita, ketsuppia, hyönteiskarkotetta, ylimääräisiä rullia WC- tai talouspaperia tai esimerkiksi ylimääräisiä pyyhkeitä, joten muista pakata ne mukaan.

 

6. Loppusiivous

Tiesitkö, että voit nauttia lomasta täysillä loppuun saakka ilman lähtöpäivänä suoritettavaa loppusiivousta? Voit tilata loppusiivouksen joko ennakkoon Lomarenkaalta tai paikan päällä omistajalta tai huoltajalta. Loppusiivouksen hinta on mainittu kohdekuvauksessa, jos loppusiivous on saatavilla. Sujuvan lomanvieton takaamiseksi Lomarengas suosittelee aina loppusiivouksen tilaamista. 

Jos kuitenkin haluat suorittaa loppusiivouksen itse, muistathan että se sisältää mm. seuraavat asiat:

  • matot ja lattiat imuroidaan
  • lattiat pyyhitään kostealla mopilla
  • pöydät ja tasot pyyhitään kostealla liinalla
  • vuodevaatteet tuuletetaan ulkona
  • astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen
  • sauna sekä WC pestään
  • roskat viedään jätepisteeseen
  • pullot kerätään ja palautetaan itse
  • huolehdithan myös, että piha-alue ja mahdollinen grillikota/grilli jäävät siistiin kuntoon.

Muista myös, että itse tehty loppusiivous tulee aina suorittaa lähtöpäivänä. Saat nämä ohjeet myös mökkiä varatessasi, tai voit lukea ne mökkikansiosta mökillä.

Jos tilaat loppusiivouksen tai se sisältyy hintaan, huomioithan, että seuraavat toimet tulisi kuitenkin suorittaa: astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, roskat viedään jätepisteeseen ja pullot/juomatölkit kerätään kasaan esim. muovipussiin. Huonekalut laitetaan alkuperäisille paikoilleen ja mikäli olet tilannut liinavaatteet, jätetään ne pinossa sängyn päälle. Viethän tuomasi ruokatarvikkeet mukanasi pois tai roskikseen.

 

7. Kalastaminen

Mato-onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla pyynti kuuluvat jokamiehen oikeuksiin. Muuta kalastusta harjoittavien täytyy maksaa kalastonhoitomaksu.

Maksamalla kalastonhoitomaksun 45 e/vuosi, 15 e/viikko, 6 e/vrk (hinnat vuonna 2022) voi kalastaa yhdellä virvelillä+yhdellä vieheellä koko Suomen alueella (paitsi Ahvenanmaalla) ns. normivesistöissä eli lammilla, järvellä sekä merialueilla. Tämä uudistus helpottaa vuokramökeillä kalastavien asiakkaiden kalastuslupien hankintaa. Luvat voi maksaa esim. R-kioskilla. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa. Tämä koskee muun muassa pyydyskalastusta ja kalastusta usealla vavalla.

Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat eivät tarvitse lupaa virvelöintiin.

 

8. KALAmökit

KALAmökeillä on huolehdittu, että kalastukseen liittyvät palvelut ovat kunnossa. Esimerkiksi kalastuslupia ja kalastusvälineitä on saatavilla, vene on kalastukseen sopiva ja hyväksytty, kohteessa on matokomposti tai matoja muuten helposti saatavilla, saaliinkäsittely on tehty helpoksi, lupa-alueesta on kartta, saaliskirjanpito on hoidettu ja ottipaikkoja on tiedossa eri sesongeille. Voit hakea kalamökkejä online-haussa ruksaamalla kohdan "Kalamökki". Tarjolla on yli 100 kalastuskohdetta!

 

9. Mökinomistaja auttaa aina

Älä anna lomasi mennä pilalle sellaisen puutteen tai pikkuvian vuoksi, jonka mökin omistaja tai huoltaja voi hetkessä korjata. Ota siis rohkeasti yhteyttä mökin omistajaan tai huoltajaan kaikissa pulmatilanteissa!

 

10. Lomarenkaan yhteystiedot

Ongelmatilanteissa voit soittaa myös Lomarenkaan toimistoon puh. 0306 502 502 arkisin ma-pe 8.30-17 ja lauantaisin klo 10-18 (puhelujen hinnat p. 8,28 snt/puh + 3,2 snt/min. m. 19,2 snt/min).

Lomarenkaan päivystys on avoinna varausvahvistuksessa erikseen mainittuina ajankohtina. Päivystyksen puhelinnumero on 0400 425 739. Katsothan majoituskohteen numeron tai varaustunnuksen valmiiksi ennen kuin soitat.Tervetuloa onnistuneelle mökkilomalle!

Lisää kysymyksiä? Katso Usein Kysyttyä -osio!